شهرستان رباط کریم در جنوب غربی استان تهران، با ۲۷۵ کیلومتر مربع وسعت، به دلیل داشتن زمینهای حاصلخیز و منابع آبی زیرزمینی، در گذشته به عنوان یکی از قطبهای تولید کشاورزی در منطقه شناخته میشد. این شهرستان در گذشته به ویژه به تولید انگور و سیب شهرت داشت و کشاورزی آن رونق فراوانی داشت. با این حال، ایجاد سد کرج و خشکسالیهای پی در پی باعث کاهش سطح آبهای زیرزمینی و نابودی تدریجی کشاورزی در این منطقه شد.
اهداف و ویژگیهای کانال انتقال آب محمدیه
برای احیای کشاورزی شهرستان رباط کریم طرح کانال انتقال آب محمدیه به عنوان یک راهکار اصلی معرفی شد. این کانال با هدف انتقال آب به اراضی کشاورزی شهرستانهای جنوب تهران، بهویژه رباط کریم، احداث شد. این پروژه شامل ۱۱۹ حلقه چاه در جنوب تهران است که آب آنها به وسیله تونل ۱۲ کیلومتری و کانالی به طول ۲۸ کیلومتر به مزارع شهرستانهای اسلامشهر، شهریار، بهارستان و رباط کریم منتقل میشود. کانال محمدیه در سال ۱۳۸۶ به بهرهبرداری رسید و تأمین کننده آب کشاورزی ۸۶۰۰ هکتار از اراضی این چهار شهرستان است.
هدف اصلی این پروژه، احیای کشاورزی در دشت رباط کریم با انتقال آب به این منطقه بوده است. به این ترتیب، حدود ۵۰ میلیون مترمکعب آب کشاورزی سالانه برای اراضی این چهار شهرستان تخصیص یافته است. بر اساس تخصیص وزارت نیرو، شهرستان رباط کریم باید ۷۲ درصد از این آب را دریافت کند، اما متاسفانه در سالهای اخیر، این سهمیه به طور کامل رعایت نشده و بیشتر برداشتها از سوی شهرستانهای اسلامشهر و شهریار انجام شده است.
مشکلات و چالشها در اجرای طرح
با وجود اینکه هدف اصلی احداث کانال انتقال آب محمدیه، تأمین آب برای دشت رباط کریم بوده است، در عمل مشکلاتی به وجود آمده است که موجب عدم دستیابی به این هدف شده است. در سالهای اخیر، مدیریت کانال از تعاونی تولید کشاورزان به شرکت مدیریت زهکشی انتقال یافت که موجب افزایش مشکلات شد. یکی از عمدهترین مشکلات، افزایش برداشت غیرمجاز از اراضی بالا دست کانال توسط پمپهای غیرمجاز بوده که مانع رسیدن آب به اراضی حقابه به شهرستانهای رباط کریم و بهارستان شده است.
تلفن تماس کانال انتقال آب محمدیه : 02156586010
علاوه بر این، در سال زراعی گذشته میزان آب تخصیص یافته به شهرستان رباط کریم به شدت کاهش یافته و کمتر از ۱۰ درصد سهمیه ۷۲ درصدی به این شهرستان رسیده است. این موضوع باعث خسارات جدی به کشاورزی این منطقه و از بین رفتن باغات و محصولات کشاورزی شده است.
شرایط اقلیمی و منابع آبی
شرایط اقلیمی شهرستان رباط کریم به طور عمده خشک و بیابانی است. متوسط بارش سالانه در این منطقه ۲۳۸ میلی متر است که بیشتر آن در فصل زمستان میبارد. از اواسط اردیبهشت تا مهرماه، منطقه از کمبود بارش رنج میبرد. در چنین شرایطی، آب کانال انتقال آب محمدیه بهعنوان منبع اصلی تأمین آب کشاورزی برای این منطقه از اهمیت ویژهای برخوردار است.
با توجه به اینکه ۶۸۰۰ هکتار زمین زراعی در شهرستان رباط کریم وجود دارد و با توجه به افزوده شدن ۲۰۰۰ هکتار دیگر در سال جاری، تأمین آب کافی برای این اراضی از کانال انتقال آب محمدیه حیاتی است. عدم تخصیص مناسب آب و عدم رعایت سهمیهها میتواند آسیبهای جدی به کشاورزی منطقه وارد کند.
نتیجهگیری
با وجود تلاشهای بسیاری برای احیای کشاورزی در شهرستان رباط کریم از طریق کانال انتقال آب محمدیه، مشکلات مدیریتی و برداشتهای غیرمجاز از منابع آبی این منطقه مانع از دستیابی به هدف اصلی این پروژه شده است. عدم تخصیص مناسب آب به کشاورزان این شهرستان و از دست دادن باغات و محصولات کشاورزی به دلیل بیتدبیری مسئولین، چالشهای بزرگی را برای کشاورزان رباط کریم به وجود آورده است.
برای حفظ کشاورزی و اشتغالزایی در این شهرستان، ضروری است که تدابیر جدی برای مدیریت بهتر منابع آبی، نظارت دقیقتر بر برداشتهای غیرمجاز و رعایت سهمیه تخصیص یافته برای هر شهرستان اتخاذ شود تا کشاورزان دچار خسارت بیشتری نشوند و کشاورزی این منطقه دوباره احیا شود.
این روزها یکی از راه های بسیار شیرین سرمایه گذاری با حداقل سرمایه، باغ و باغچه میباشد و با توجه به ارزش افزوده زیاد در مدت زمان کوتاه، از سراسر ایران متقاضیان به دنبال سرمایه گذاری در اراضی محدوده کانال انتقال آب محمدیه میباشند. ملک رباط با تیمی متشکل از مشاوران، کارشناسان و وکلای ملکی با بررسی مدارک مالکیتی و اصالت زمین، استعلام سهمیه آب، قیمت و دیگر فاکتورها در کنار شماست تا سرمایه گذاری مطمئن انجام دهید.
جهت سرمایه گذاری با ما تماس بگیرید.
ملک رباط بزرگترین بانک اطلاعات املاک رباط کریم